Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Helen Maatjes Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 131

Hoe merken waarde creëren voor jouw onderneming

Uit recent onderzoek van Brand Finance[1] blijkt dat de waarde van ondernemingen steeds meer wordt bepaald door zogenaamde immateriële activa, zoals merk- en modelregistraties. Ten aanzien van merken geldt dat ondernemingen die merkportfolio’s houden zo’n 56% meer opbrengsten hebben dan ondernemingen zonder merkregistraties.

Het indienen van één of meerdere merkaanvragen brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar levert op de lange termijn dus juist meer op. Startende ondernemingen kijken vaak alleen maar naar de kosten op korte termijn, maar verliezen juist de lange termijn opbrengsten uit het oog. Natuurlijk moeten er, zeker bij een startende onderneming, keuzes worden gemaakt, maar het is onverstandig om mogelijke merkaanvragen om die reden maar niet te doen.

Wel kun je merkaanvragen mogelijk in delen opsplitsen om de kosten over een langere periode te verdelen. Vaak krijgen wij de vraag of een wereldwijde registratie mogelijk is. Helaas bestaat die mogelijkheid nog niet maar moet je – op enkele uitzonderingen na – in ieder land een nationale registratie verrichten.

Als uitgangspunt voor een goede merken strategie kun je de 5 volgende punten aanhouden:

Welke landen zijn op korte termijn het meest belangrijk? Kies er voor om in die landen een merkaanvraag in te dienen. Binnen 6 maanden kun je dan nog verder uitbreiden naar mogelijke andere landen met behoud van dezelfde aanvraagdatum.
Kies voor de merkaanvraag voor de juiste klassen en maak een keuze tussen een aanvraag voor een woordmerk of een logo (of een combinatie daarvan).
Een merk wordt alleen door inschrijving verkregen. Het is dan ook belangrijk dat een merk zo snel mogelijk daadwerkelijk wordt ingeschreven. Soms kan het dan ook verstandig zijn om een merkaanvraag op te splitsen in een deel dat direct kan worden ingeschreven en een deel waar bijvoorbeeld een weigering tegen is gericht. Voor dit laatste deel kan de inschrijvingsprocedure soms namelijk tot wel 2 jaar vertraging oplopen.
Voor het exploiteren van een product in samenwerking met derden kun je, als je het merk goed hebt geregistreerd, afspraken maken voor een licentie. Zonder merkregistratie kun je geen of weinig invloed uitoefenen op hoe derden jouw product exploiteren.
Zorg ervoor dat de merkinschrijving altijd up to date blijft. Uiteraard moeten naam- en adreswijzigingen of eventuele overdrachten worden doorgegeven, maar in sommige gevallen is het ook van belang om een licentie of pandrecht in te schrijven.

Heb je vragen over merkregistraties of over hoe merkregistraties waarde aan jouw bedrijf kunnen toevoegen? Neem dan contact met ons op.

[1] https://brandfinance.com/press-releases/microsoft-overtakes-apple-to-become-worlds-most-intangible-company