Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Helen Maatjes Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 127

Wacht niet te lang. Merkregistratie wordt per 1 januari duurder

Merkregistraties – Per 1 januari a.s. gewijzigde tarieven

Eerder schreven wij al eens over het belang van een modelbescherming en dan vooral een tijdige registratie van een model[1]. Een andere bekende vorm van bescherming van intellectueel eigendomsrecht, is de merkregistratie.

Nu de tarieven voor onder andere Benelux registraties per 1 januari 2019 op de schop gaan en voor veel bedrijven duurder zullen uitpakken, is het verstandig
om vóór het einde van dit jaar nog eens te kijken of een merkregistratie zinvol is en hoe je het merk het best kunt vastleggen.

Wat is een merkregistratie ook alweer? Volgens de wet kunnen benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle tekens die grafisch worden weergegeven en die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden, als merk dienen. Dat is een hele opsomming, maar in de meeste gevallen gaat het ‘gewoon’ om een woord of een logo dat als merk wordt geregistreerd.

Wat kun je met een merkregistratie? In ieder geval duidelijk is dat je zónder een merkregistratie een stuk minder kunt. Je valt dan mogelijk terug op een handelsnaambescherming of een auteursrecht op een logo, maar daar zitten wel wat juridische beperkingen aan. Mét een merkregistratie kun je, algemeen gezegd, optreden tegen het gebruik van verwarrende aanduidingen door derden. Als een derde voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten, een soortgelijke aanduiding gebruikt, waardoor de consument in verwarring zou kunnen zijn over de herkomst van een product of dienst, dan levert dat merkinbreuk op.

Verder geldt dat hoe meer onderscheidend jouw merknaam is, hoe ruimer de beschermingsomvang daarvan is. En andersom, hoe algemener de merknaam, hoe kleiner de beschermingsomvang. Beschrijvende aanduidingen kunnen normaal gesproken niet als merknaam dienen, het moet iedereen natuurlijk vrij staan om een beschrijvende aanduiding te gebruiken. Dit gaat overigens niet altijd op; de aanduiding van “Biertje?” is zo onlosmakelijk aan Heineken verbonden, dat zo’n beschrijvend woord ineens wel een merk wordt. Soms gebeurt het omgekeerde, zo was “Spinning” in aanvang een geregistreerd en beschermd merk van de Amerikaanse Mad Dogg Athletics. Met veel marketing werd deze nieuwe sport gepromoot, met als eindresultaat een hele bekende sport, maar geen beschermd merk meer. Het merk “Spinning” is een soortnaam voor de sport geworden[2].

Het is dus van belang om er niet alleen voor te zorgen dat jouw merknaam goed wordt vastgelegd, maar de juiste vorm van bescherming na de registratie is van minstens even groot belang.

Let er op dat je de merkbescherming alleen kunt inroepen in landen waarin je het merk ook daadwerkelijk hebt geregistreerd. Kortom; genoeg mogelijkheden waar wij je graag verder bij adviseren.

[1] https://www.intellectueeleigendomadvocaten.nl/modelbescherming/

[2] https://intellectueeleigendomsrecht.nl/spinning-merk-ten-onder-aan-zijn-eigen-succes/

Benieuwd naar meer artikelen over merkenrecht en merkregistratie? Lees hier: Modelbescherming – registreer voordat het te laat is!, Ketchup; alleen als ie ijs en ijskoud is, Ruzie over een Broodje Mario, Waarom maakt Appcomm geen inbreuk op de handelsnaam Addcomm? en/of Waarom ik net als de Kardashians de namen van mijn kinderen als merk registreer.