Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Rudi Holzhauer Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 74

Merken en cybersecurity

Merken en cybersecurity heb ik eigenlijk nooit eerder met elkaar in verbinding gebracht. Het onderwerp ontbreekt – volgens mij – in onze merkenrecht-opleidingen. Al kan dat natuurlijk ook een kwestie van leeftijd zijn … Merkbewaking is iets voor merkenbureaus. Een merkenrecht krijgen, hebben en houden is nog iets heel anders dan je merkenrecht handhaven. Bij alle juridische en praktische handreikingen is er recentelijk nog eentje bijgekomen. Van het SIDN. Een digitale vorm van merkbewaking, tenminste waar het woord- en beeldmerken betreft. Bij SIDN wordt begin september meer naar buiten gebracht over hun “logosearch” en hun tool “LogoMotive”.

Cybercriminelen aan de haal met je merk?

Dat is de pakkende kop op de site van ISDN. Met als toelichting: ondanks dat je als bedrijf goede maatregelen getroffen hebt, kun je helaas niet altijd voorkomen dat cybercriminelen aan de haal gaan met jouw merknaam. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via (spear-)phishing, fake-webshops of ceo-fraude.

LogoMotive is vorig jaar door SIDN Labs als prototype ontwikkeld om domeinnaammisbruik verder aan te kunnen pakken en .nl-gebruikers te beschermen tegen internetcriminaliteit. Het systeem bezoekt geautomatiseerd .nl-websites en maakt screenshots van de homepagina. Vervolgens worden op de screenshots logo’s herkend en de resultaten geüpload naar een webapplicatie waarop analisten kunnen bepalen of het logo gerechtvaardigd of met malafide intenties wordt gebruikt. Om te kunnen testen of de oplossing in praktijk ook werkt, voerde SIDN Labs 2 pilots uit waarbij LogoMotive werd toegepast op de hele .nl-zone. In beide pilots scande LogoMotive meerdere keren alle 6,2 miljoen .nl-domeinnamen en hield nieuwe registraties extra in de gaten.

In die 2 ging het om het gebruik van het Rijksoverheid-logo en het Thuiswinkel Waarborg. De gevonden websites werden vervolgens door experts van deze 2 partijen geanalyseerd en geclassificeerd. In totaal ontdekte LogoMotive ruim 200 websites die een van de logo’s onrechtmatig gebruikten. Het resultaat van de pilots is dat LogoMotive geïntegreerd wordt in SIDN Merkbewaking en dat het heeft geleid tot een wetenschappelijke publicatie.

Dankzij LogoMotive hebben wij veel misbruik van ons logo kunnen opsporen. Door onterecht gebruik van ons logo tegen te gaan, zorgen we voor een veiliger internet voor consumenten. De pilots tonen dan ook aan dat logodetectie helpt om het .nl-domein nog veiliger te maken. Malafide websites, verdachte domeinnamen en onbekende domeinnamen worden zo sneller gedetecteerd en indien nodig kan er tijdig actie worden ondernomen door merkhouders. (Vincent Romviel, jurist en beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org)

Inmiddels maken al meer dan 300 merken gebruik van SIDN Merkbewaking. Van de overheid, financiële sector tot de telecombranche. Voorbeelden daarvan zijn de Rijksoverheid en Ziggo.

Zoals gezegd gaat SIDN deze dienst vanaf september aanbieden. Misschien kom ik er dan nog kort op terug. Neem bij TLG gerust contact op met Helen Maatjes of Michelle van de Seel.

Bronnen:
SIDN merkbewaking (website SIDN)
Succesvolle pilots om malafide domeinnamen op te sporen op basis van logoherkenning (blog SIDN, 28 maart 2022)
LogoMotive: detecting logos on websites to identify online scams – a TLD case study (wetenschappelijke publicatie SIDN labs maart 2022)
SIDN merkbewaking uitgebreid met logodetectie (5 september 2022)