Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Lorraine Bianchi-Duterloo Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 192

Ontslagen in de donkere dagen

Ontslaggolven aan het einde van het jaar. Het lijkt een jaarlijks terugkerend fenomeen te zijn. Elk jaar opnieuw worden wij vanaf de start van de donkere maanden door werkgevers gebeld die met personeel het gesprek aan willen gaan om te komen tot een einde van de arbeidsovereenkomst.
Ook werknemers bellen ons met regelmaat, nadat zij met zo´n vervelende mededeling zijn geconfronteerd. Ligt het aan de tijd van het jaar dat werkgevers het op hun heupen krijgen of heeft het met de wintertijd te maken…

Arbeidsovereenkomst beëindigen

Het is natuurlijk heel vervelend als jouw werkgever voorstelt om jouw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Niet alleen omdat je straks eventueel zonder werk en dus inkomen zit, maar ook omdat je na zo’n gesprek veel vragen hebt (wat zijn mijn rechten, krijg ik wel WW-uitkering, kan ik dit zomaar doen) en eigenlijk niet meer kan terughalen wat nou eigenlijk de reden is voor zo’n ontslag of het er gewoonweg niet mee eens bent.

Tips bij ontslag

Mocht je nou in zo’n situatie terecht komen, dan geven wij graag wat handige tips.
1. Vraag jouw werkgever om een schriftelijke bevestiging van het gesprek, de reden van het ontslag en ook het voorstel op schrift;
2. Teken niets, ook niet als je direct een overeenkomst krijgt waarin de voorwaarden voor beëindiging zijn opgenomen. Laat je ook niet onder druk zetten ook al krijg je 14 dagen bedenktijd;
3. Check de voorwaarden van het voorstel, is bijvoorbeeld opgenomen:
• wat de aanleiding van het ontslag is;
• dat de opzegtermijn in acht wordt genomen, zodat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering;
• dat je moet doorwerken of vrij bent;
• dat vakantiegeld en -dagen worden uitbetaald;
• dat er een vergoeding wordt aangeboden (in sommige gevallen heb je daar recht op);
• dat je gebruik mag blijven maken van laptops, telefoons en eventueel een leaseauto;
• dat eventuele opleidingskosten worden kwijtgescholden;
• dat je wordt gehouden aan non-concurrentie- en/of relatiebeding.
4. Onderhandel, want de beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst komt alleen tot stand, indien jij en jouw werkgever het eens worden over de voorwaarden van jouw ontslag; en
5. Win advies is van een advocaat arbeidsrecht. Een advocaat kan jouw vragen beantwoorden, adviseren over mogelijkheden, helpen bij de onderhandelingen om bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding te krijgen of het ontslag volledig aanvechten.

Kosten worden deels vergoed door de werkgever

Het allerbelangrijkste is: neem een goed doordachte beslissing en laat je niet te makkelijk verleiden. Omdat een dergelijke beslissing veel impact heeft en een werkgever vaak wel bereid is om (een deel van) die kosten te vergoeden, adviseren wij altijd even advies van een advocaat in te winnen.
Ben jij nou in zo’n situatie terecht gekomen, neem dan contact op met Arbeid Advocaten. Wij helpen jou graag verder. Maak hier gelijk een afspraak.

Benieuwd naar nog een artikel over ontslag? Lees hier: Twan Huys zit betaald thuis.